Wij zijn een team Storm Chasers afkomstig vanuit een aantal plekken van Nederland die bij een heftige weersituatie in binnen- en buitenland het meest extreme weer proberen op te zoeken en vast te leggen.

 

Op deze website vindt u achtergrondinformatie over ons team, actuele verwachtingen & waarschuwingen en o.a. chaseverslagen van mooie situaties. Hieronder heeft ieder van ons een persoonlijk stukje geplaatst.

 

Team Onlineweather:
Tom Reubzaet, Wouter van Bernebeek, José van den Berk, Philippe Schambergen, Ramon Oost en Jelle Muller.


 Wouter:

Ik ben Wouter van Bernebeek en ik chase sinds het voorjaar van 2008 in teamverband (Extreemweer en Onlineweather) en sinds april 2010 ook zelfstandig. Mijn enorme interesse voor onweer, cq extreem weer, is ontstaan in de zomer van 1997, toen ik de (tot op heden nog steeds) zwaarste onweersbui van m’n leven meemaakte. We zaten op de Veluwe bij Apeldoorn in een vakantiehuisje toen zich een onweer aandiende. Gedurende 10 minuten vielen vervolgens hagelstenen groter dan tennisballen uit de lucht (tot 10 cm doorsnede!); deze projectielen brachten alles naar de vernieling. Ze kwamen zelfs dwars door het dak heen en via de afzuiger in de keuken binnen stuiteren. Deze beruchte supercells van ’97 zijn de geschiedenisboeken ingegaan als één van de zwaarste ooit in Nederland waargenomen. Sindsdien heb ik nog vaak grote zomerhagel mogen meemaken, maar nimmer zo extreem zoals toen.

Met Onlineweather chase ik niet alleen op zware onweersbuien; ook een flinke sneeuwsituatie, ijzel, zware storm aan de kust of overstromingen trekken sterk mijn aandacht. Het hele jaar door ben ik dus bezig om weerextremen te ontdekken, te beleven en uiteraard te delen op internet. Al blijft een stevig onweer met alle bijbehorende verschijnselen voor mij persoonlijk wel op nummer 1 staan 😉

 

Tom:

Ik ben Tom Reubzaet en geboren in 1976. Mijn passie en hobby is het volgen van weerextremen . Ik kan me goed herinneren dat ik op jonge leeftijd al voor het raam stond en superblij was als het buiten weerlichtte. Ik moet rond een jaar of 7 zijn geweest dat ik er al echt gefascineerd over was. Mijn vader had een van de eerste digitale camera’s en deze mocht ik gebruiken om foto’s te maken. Vanaf toen is het alleen maar gegroeid. +Later vond ik een platform waar er toch wat meer stormchasers actief bleken te zijn. Hierop ben ik in contact gekomen met een paar goede stormchasers.

Het bleek al snel dat er een klik lag met een paar chasers en voordat ik het wist zijn we uitgegroeid naar een team van 6 leden die actief de weerexcessen bijhouden en hiernaartoe gaan om dit te documenteren of er direct voor te kunnen waarschuwen. We zijn nu een van de meest actieve teams in Nederland. De bekende stormchasers uit de V.S. zijn goed vergelijkbaar met wat ik leuk vind. De voorkomendheid van tornado’s is het enige dat in Europa wat minder is. Maar alle verdere weerfenomenen komen hier wel degelijk voor. Soms zorgen ze voor gevaarlijke situaties of schade aan de tuinbouw bijvoorbeeld. Ik zie het als onze taak om zoveel mogelijk dit soort weersituaties te documentaire en ervoor te waarschuwen. Het liefst actueel of zelfs live. De mogelijkheden zijn hierin enorm.

 

Jose:

Van kinds af aan ben ik met fotografie bezig, mijn eerste camera was met een rolletje. In mijn jeugd kreeg ik van mijn ouders één van de allereerste digitale camera’s. Hier heb ik heel veel plezier van gehad bij het verder ontwikkelen van de fotografie. Mijn interesse ging eerst uit naar mensen en dieren.

Tijdens mijn opleiding dierenhouderij heb ik een spiegelreflexcamera gekocht. Na mijn opleiding ben ik begonnen in een fotozaak en het gebruik van een flitser in bepaalde omstandigheden interesseerde mij. Hierop ben ik samen met Tom Reubzaet op pad gegaan om onweer te fotograferen, zo is voor mij het storm chasen begonnen en ben ik teamlid sinds 2013. Met de groep Onlineweather ga ik op pad om onweer te bekijken en te fotograferen, maar ook voor andere dingen gaan we op ad zoals hevige regenbuien, overstromingen en zware windstoten. Met passie en plezier ga ik het komend jaar in, zodra ik weet dat er onweer komt sta ik al te stuiteren.

 

 

 Philippe:

Ik ben Phillipe Schambergen! Mijn interesse in het weer is eigenlijk door de jaren heen ontstaan, maar een kantelpunt was toch wel de zomer van 2010. In die zomer trokken er binnen een paar dagen enkele heftige onweerscomplexen over mijn woonplaats Maastricht. Een fantastische rolwolk met de daarbij horende windstoten trok over en verschillende bomen hebben het toen begeven. Vanaf dat moment ben ik me steeds intensiever met het weer gaan bezighouden! Ik heb bijvoorbeeld een professioneel weerstation aangeschaft die op dit moment ook aangesloten is op het landelijke netwerk. Ook ben ik in contact gekomen met diverse chasers en 27 Juli 2013 was het dan zover: Mijn eerste chase! En wat voor een! 900km gereden, stroboscoop onweer en inslagen op 100m afstand! Dat smaakte naar meer! 

In April 2016 werd dat werkelijkheid, want toen heb ik me als teamlid bij Onlineweather gevoegd, waar ik het tot nu toe ontzettend naar mijn zin heb! Sindsdien heb ik ook al heel veel moois gezien tijdens chase, zoals ook op deze site te vinden is. Tijdens een chase ben ik de enige die niet bezig is met fotografie, maar met eigenlijk alle andere zaken. Zo navigeer ik, probeer ik het contact te onderhouden met de buitenwereld via sociale media, hou ik de (bliksem)radars in de gaten en probeer ik de camera’s regenvrij te houden 😉 Nu gaat dit voornamelijk over onweer, maar ook andere weerextremen trekken mijn aandacht! Vanuit die brede interesse ben ik ook aan de studie Bodem, Water en Atmosfeer aan de universiteit van Wageningen begonnen. Ik hoop dan ook dat ik deze kennis nog vaak mag gaan gebruiken in de praktijk!

 

Jelle

Ha allemaal. Ik ben Jelle Muller. Sinds mei dit jaar ben ik in het team van Onlineweather gekomen. Een team waar we met elkaar veel kunnen bereiken. Het team heeft een goede coördinatie, veel kennis en gezelligheid. De ingrediënten om een goed stormchaseteam te zijn.

Ik zal vanaf nu veel te herkennen zijn op de wekelijkse weerfilmpjes en vlogs bij extreem weer of juist tijdens chases. Het onderhouden van de site en sociale media zijn mijn passie en daar zal ik tijd in gaan stoppen.

Tijdens het noodweer zal ik er met Phillipe vaak verslag van gaan doen en verder met jullie een mooi platvorm op de social media bouwen. We hebben elkaar immers nodig om vanuit heel Nederland de situatie met bijzonder of extreem weer goed in kaart te brengen.

 

Ramon

Informatie volgt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit op
Facebooktwitter