Droogte wordt zorgelijker

19-07-2018

De droogte neemt in Nederland serieuze vormen aan. Dat het al zo lang droog is merken we steeds meer. Het gras is bijna nergens meer groen, sommige bomen verliezen al veel bladeren en in sommige provincies neemt de waterdruk soms dusdanig af dat er op piekmomenten of weinig water, of bruin water door de leiding stroomt.

Waar de Maas nog met een redelijke waterafvoer blijft komen is het waterpeil in de Rijn is gezakt naar echt lage waterstanden. Laag genoeg om vanaf nu scherp op het waterverbruik te gaan letten.

De droogte is vrij uniek want als het nog een week droog blijft halen we het recordjaar van 1976 in met een watertekort van ongeveer 250 mm regen. We zouden dus net voor het eind van de maand de droogste periode kunnen halen die er in Nederland tot en met juli ooit gemeten is. Dat neemt niet toe vergeleken met vroeger. Het gebeurt gewoon eens in de zoveel jaar. Het is nog weleens droger geweest in het land maar dan later in de zomer, richting de herfst. Of we dat gaan evenaren hangt sterk van augustus en deels van september af.

De warmte was de afgelopen tijd overigens behoorlijk dragelijk omdat de wind vaak uit de (noord/zuid)oosthoek kwam. Hierdoor kon de echte hitte ons nooit goed bereiken. Een hittegolf is door een iets draaiende wind vanaf komende week wel mogelijk. Het moet echter wel 3x op rij 30 graden worden. Daarnaast ook nog 2 dagen 25 graden of meer maar dat is geen probleem de komende 2 weken.

De droogte houden we echter gewoon vast want tot en met het eind van de maand zal het op de meeste plekken in ons land gewoon droog blijven met temperaturen van 25 tot lokaal eind volgende week 33 graden met een toenemend risico op natuurbranden. Hoger gelegen delen zoals de Veluwe maar ook duingebieden hebben het zwaar en daarom zijn er elke dag wel brandjes te vinden in het hele land. Tevens heeft de landbouw grote problemen met de droogte. Zeker als deze nog langer gaat aanhouden, daar lijkt het wel op als we naar de neerslaggrafiek kijken voor de komende 2 weken.

Waarschijnlijk gaan we dus vanaf volgende week een recorddroge periode tegemoet. Dat komt door langdurige luchtdrukblokkades waar inmiddels ook al erg lange tijd van geprofiteerd wordt in Scandinavië, Duitsland en Frankrijk. Nog zuid(oost)elijker is het wel wisselvalliger. Deze patronen kunnen mogelijk nog wel een maand aanhouden. Maandverwachtingen doelen daarop, of het uiteindelijk zover komt, weten wij over een maand. Als het daadwerkelijk uitkomt wordt de situatie zorgelijker, maar zover is het nog niet en zover hoeft het ook niet te komen.

De komende 10 is het in ieder geval op en top zomerweer met erg hoge temperaturen zoals te zien in de grafiek hierboven. De welkome regen blijft uit maar het vakantiegevoel in eigen land, of in het relatief nabije buitenland, kan qua weer niet meer stuk.

Jelle Muller