Prognose

Hoe zit het met die winterkansen?

De media staan er alweer bomvol mee. De voorpagina's van de gedrukte kranten hadden vanochtend duidelijke titels en wie in zijn of haar favoriete nieuwssite of online krant dook zag het ook. Als we de media mogen geloven staan we voor een flinke winterse episode.

Met koppen als 'grote portie kou opkomst', 'Nederland mag zich opmaken voor lange periode met temperaturen ver onder normaal' of 'volgende week sneeuw?' zal ik niet beginnen. We gaan het eens feitelijk bekijken. Hoe liggen de kaarten erbij?

Hieronder de luchtdruksituatie voor morgen. Met een zwakke tot matige zuidenwind wordt er vrij zachte lucht onze omgeving opgestuurd. Een stevig hogedrukgebied op oost Europa houdt het continent in haar greep. Goed nieuws voor de zonliefhebber. Met een zonnetje die overuren maakt morgen en overmorgen is het prachtig weer. Zeker gezien de temperaturen met 11 tot lokaal 16 graden!


In het weekend worden de weerkaarten pas interessant. Het hogedrukgebied schuift op naar Scandinavië en vormt daar een standvastig blok tegen lagedrukgebieden, die nu niet via het noorden van Europa kunnen overtrekken. Voor winterliefhebbers een prachtige setting want een oostenwind blaast lucht uit Rusland over onze omgeving uit. Goed te zien op het onderstaande kaartje. In januari of februari zou dat binnen drie dagen minstens matige vorst in de nacht opleveren. Overdag zou de temperatuur daarbij maar moeizaam boven nul uitkomen.

Er is echter nog geen kou voorradig in Rusland dus daalt de temperatuur gestaag, maar niet naar erg lage waarden. Het wordt in het weekend nog zo'n 10 graden met ook nu nog volop zon en een zwakke tot matige oostenwind. In de nacht duikt het kwik richting het vriespunt.

Na het weekend komt de koudere lucht wat dichterbij. Het wordt zo'n 3 tot 6 graden overdag en in de nacht kan het een graadje vriezen. Langzaam komt de wat koudere lucht dichterbij, hele kleine storingen misschien ook. Zo kwamen er een paar kaartjes voorbij met wat sneeuw voor de woensdag. In onze ogen is dat nog veel te ver weg, leuk om in de gaten te houden uiteraard.

Die woensdag is ook het kantelpunt. Of we zetten door naar een kouder weertype met overdag slechts enkele graden boven het vriespunt en in de nacht lichte tot matige vorst, of het hoog loopt uit naar zuidoost Europa en zorgt bij ons voor temperaturen rond normaal. De temperatuur gaat in dat geval weer een stukje omhoog. Tot slot is er nog kans dat het hoog helemaal niet goed doorzet en dat een meer zuid(westelijke) wind kans maakt.

Op de bovenstaande kaartjes de beschreven situatie. Het ECMWF komt met vrij normaal weer met temperaturen rond normaal aanzetten op de lange termijn. Het GFS daarentegen met winterlucht uit Rusland.

De drie beschreven opties hebben allemaal ongeveer evenveel kans en daarmee kunnen jullie met mij mee concluderen dat het nog helemaal open staat. Dat is ook precies waar ik heen wil, zeker in deze situatie weet geen fatsoenlijke weerkenner of het maar tijdelijk wat frisser wordt of dat we echt overgaan op een (licht) winters weertype. Alleen met een glazen bol heeft u wellicht kans want het is gewoon nog te ver weg en er kan te veel gebeuren. Vooral niet te hard van stapel lopen dus. Want de kans dat er weinig bijzonders aan zit te komen zit hem dus in 2 van de 3 opties. 

Hoe dan ook, spannend is het in ieder geval wel voor de weerliefhebbers.


Geschreven op 14 november door Jelle Muller